Salami

Trots att jag har haft tankar och funderingar kring att bli vegetarian under många års tid, så var det inte förrän i år som jag en gång för alla bestämde mig. Dealen jag har med mig själv är enkel: jag äter ingenting som vid någon tidpunkt har varit ett levande djur. Animaliska produkter så som mjölkprodukter, ägg och honung ingår fortfarande i min kost; jag är på tok för svag för att kunna säga nej till både ost och sås.

Omställningen till vegetarisk kost var faktiskt enklare än jag hade trott, trots att jag älskar kött. Smaken, konsistensen, variationen… Få saker går upp mot en bit grillat en ljus och ljummen sommarkväll. Sojaprotein funkar dock utmärkt som substitut för både kött och kyckling, och pulled oumph-tortillas har blivit något av en ny favorit på matbordet. Istället är det något helt annat som jag saknar allra mest, något som är såväl otippat som skumt. Objektet för min saknad stavas salami. Salami, och ölkorv, och andra liknande produkter. Jag tror att det beror på den där djupa, rökiga, salta och kryddiga smaken. Det ironiska är att jag inte direkt var överförtjust i salami när jag faktiskt åt kött. Visst åt jag salami ibland, och jag tyckte att det var gott, men det var ingenting som jag fick cravings för bara sådär hux flux. Och nu lever jag med nästintill konstanta cravings. Jag måste tvinga mig själv att titta åt ett annat håll när jag passerar både påläggs- och ölkorvshyllan i mataffären, för att inte plåga mig själv för mycket i onödan.

Men, så fick jag höra att Lidl (av alla ställen) har börjat sälja veganpålägg som imiterar salami till både smak och konsistens, och gissa om jag är lycklig! Idag är det alltså fejk-salami och iskall Coca-Cola Zero som förser min skrivarhjärna med bränsle. Mitt manus till Avien är som bekant klart och ligger hos förlaget, redo för en sista finputsning innan det hamnar på tryckeriet. Det projekt jag för stunden håller på med har fått arbetsnamnet I See Stars (av någon anledning tänker jag på engelska när jag brainstormar), och jag har samma underbara känsla i kroppen nu som när jag jobbade på Avien.

I See Stars kommer utan tvekan att bli färdig på nolltid med sådan här kvalitetskost i magen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *