Produktivitet

Att läsa författarbloggar har blivit något av en favoritsysselsättning på sistone. Tankar, åsikter, metoder och tillvägagångssätt hos mina branschkolleger är alltid lika intressant att ta del av. Många skriver om produktivitet och hur det ofta krävs konkret textproduktion för att man ska känna sig produktiv. Man måste kunna se produkten av dagens/veckans/månadens arbete för att kunna känna att man faktiskt har gjort något.

Författande är så mycket mer än råtextproduktion. Hur mycket mer förstår man nog inte förrän man själv sitter där. Likt en envis åsna försöker man plöja sig fram över den kritvita åker som dokumentets tomma sidor utgör, men arbetet är ofta förgäves om man inte först har tragglat sig igenom det osynliga arbetet.

Så, vad är allt det där osynliga som jag snackar om? Kort och gott, det mesta. Det är research, brainstorming, planering, mappning, strukturering, redigering. Och det är endast bitarna som hör manuset till. Utöver det har vi allt som rör utgivning: kontakten med förlag, redaktör, lektör, illustratör, betaläsare, branschinsatta. Den tredje stora tårtbiten summerar själva marknadsföringen: Kontakt med kunder, återförsäljare och bibliotek om såväl sälj som signeringar och föreläsningar, plattformsbyggande, hemsidepyssel, twittrande, bloggande… Listan skulle kunna göras oändlig. Så har jag, liksom många andra författare, kastat in ett fjärde element i ekvationen – företagande. Fakturering, bokföring, deklarering och allt annat dödstråkigt pappersarbete kommer inte att dra igång på allvar förrän försäljningen påbörjas, men det kommer också att behöva göras (med fördel noggrant).

Även om skrivandet i sig inte alltid utgör en klassisk heltidstjänst à 9-17 så lägger man som författare så ofantligt mycket tid på allt det “osynliga”. Igår satt jag parkerad framför datorn i två omgångar om sammanlagt åtta timmar utan att producera ett enda ord på något av mina manus. Istället dammade jag av mina kunskaper i html och påbörjade uppdateringen av hemsidan för att den ska bli enhetlig med Aviens fantastiska omslag. Jag fixade och applicerade SSL-certifikat på avien.se och alla underdomäner. Jag mailade och messade både hit och dit om dittan och datten. Jag sökte och läste artiklar om marknadsföring i hopp om att hitta något jag inte redan har tänkt på. Och jag skrev ett inlägg till bloggen, om än av det kortare slaget.

Det är först när man sätter ord på allt man gör som man förstår hur produktiv man faktiskt är. För stunden arbetar jag minst åtta timmar om dagen, sju dagar i veckan. När jag inte står i butiken så jobbar jag hemifrån. Tänker man så är det inte speciellt konstigt att jag känner mig så trött som jag gör. Hjärntrötthet i dess renaste form.

Jag beundrar verkligen de som lyckas jonglera sitt författande med heltidsjobb. Och studier. Och småbarn. Hur bär ni er åt? Själv måste jag planera för att hitta tid för annat än jobb, mat och sömn, och jag känner mig skyldig som inte träffar vänner och familj lika ofta som jag brukade. Men det kommer att lugna ned sig så småningom. Tror jag?

Comments 2

  • Vad himla bra och snyggt du skriver om en debuterande författares vedermödor! Jag blev själv chockad i höstas när Skuggvinter skulle bli bok, så mycket att göra…Samtidigg; vilken LYCKA att få göra det!Ge ut sin bok ihop med ett förlag! Tröstar jag nig med när jag springer genom vardagen; alltid halvsmutsigt någonstans i huset, ofta ett barn som vill ha mer uppmärksamhet och massor av saker som inte hinns med… Men ändå, som sagt, det gör mig lycklig att få göra det jag vill. Och det ger mycket energi! Trevlig helg på dig❤️

    • Tack fina Louise! Ja, det är så mycket att tänka på så när man faktiskt tänker på allt man har att tänka på så blir man nästan överväldigad (oj, vilken intressant mening jag trollade ihop där). Förlagen försöker förbereda sina debutanter med “det är först nu det riktiga arbetet börjar”, och man förstår verkligen inte. Inte förrän man har 29 bollar i luften och är på väg att kasta upp nummer 30.

      Men som du säger, lyckan känns stundtals nästan overklig. Att få vara med om det här, hur jobbigt det än är/kommer att bli, är väl värt allt blod, all den svett och alla tårar man möjligen kan klämma ur sin arma författarkropp. xD

      Ha en underbar helg nu! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *