Q&A #4

Sverige ligger sedan länge inbäddat i ett mjukt och gosigt deckar-täcke. Försäljningssiffror och -topplistor ljuger inte. I vårt avlånga land älskar vi deckare, och filmatisering av toppsäljare i genren har snarare blivit regel än undantag. Vill man lyckas i lilla landet lagom bör man följa strömmen. Å andra sidan är det desto mer konkurrens i deckargenren. Fler folk som skriver, som skickar in till förlagen, som drömmer och hoppas om att få bli nästa Läckberg, Mankell, Persson, Marklund, Guillou…

Så, varför skriver man fantasy i ett land som uppenbarligen redan har bestämt sig för vad de vill och inte vill läsa?

Jag kan bara tala för mig själv, men jag skriver uteslutande det jag själv vill läsa. Jag har inte deckarfeber – snarare tvärtom. Mitt hjärta slår för det mystiska och fantastiska. Främmande världar där det oförklarliga görs förklarligt utan att förlora magin är min melodi.

Mitt brinnande intresse för fantasy har följt mig genom livet. Allt började egentligen med Disney.

Jag växte upp under vad som idag kallas Disneyrenässansen – den period mellan 1989 och 1999 som Disney krönte enorma framgångar genom att ge liv åt och sätta sin egen prägel på redan existerande sagor, myter och legender. Favoriterna var Lilla Sjöjungfrun, Aladdin, Ringaren i Notre Dame, Hercules, och så klart Lejonkungen. Jag levde och andades Disney; mitt flickrum såg ut som ett kaos av alla leksaker, planscher och samlarfigurer. Kläder, sängkläder, badlakan – under en period pryddes allt av ett © följt av Disney. En gång i veckan åt min familj på McDonald’s, för att jag inte skulle missa en enda Happy Meal-leksak. I min samling finns drygt 80 av de 101 Dalmatinerna.

Inte förrän i tioårsåldern växte jag ifrån min Disneyfixering. Lägligt nog var det i samma veva som Peter Jackson gav liv åt Tolkiens litterära skatter på bioduken. Frodo, Aragorn och Legolas blev mina nya bästa vänner. Inte långt därefter började Harry Potter-serien filmatiseras, och min VHS-samling utökades i en rasande fart.

Samtidigt började jag mer och mer utforska spelandets värld. Jag spelade det mesta, och då menar jag det mesta. Allt från Doom till Jazz Jack Rabbit, The Sims till Duke Nukem, Diablo till Kingdom Hearts. Genom det sistnämnda upptäckte jag Final Fantasy, och på den vägen trillade jag in i RPG/J-RPG -världen. Min spelsamling växer fortfarande i ett stadigt tempo. Till viss del på grund av att jag jobbar i en spelbutik, men mitt genuina intresse är den största anledningen. Får jag välja fritt så blir det fantasyinfluerade rollspel; tänk Dragon Age, The Witcher, World of Warcraft, Horizon Zero Dawn, och såklart Final Fantasy. Square Enix äger förstahandsrättigheter till min plånbok.

Hur ser då min bokhylla ut? Ungefär lika kaosartad som mitt flickrum. I ena hörnet glänser rekordböcker från jag-vet-inte-när. På ett hyllplan slåss chic-lit med facklitteratur. Några svenska deckare har smugit sig in bland alla Martina Haags pockets. Men favorithyllan är fri från allt annat än fantasy och fantasyinfluerad sci-fi. Lewis, Tolkien och Rowling är ohotade på tronen. Suzanne Collins trilogi har en given plats, och George R R Martin kommer att göra dem andra sällskap så snart hela serien har släppts som inbunden samlarbox.

Jag skriver det jag själv vill läsa, och jag skriver det jag kan bäst. Det kommer inga yttre faktorer någonsin styra över.

Comments 1

  • Ja, men det är ju precis så man ska göra! Skriva det man brinner för själv, och det känns ju också i läsningen, och, säger förlagen i a f, ökar chansen för att bli utgiven. Skönt att det finns olika genrer, även om jag ofta fastnar i min – spänning MEN jag har också fallit rejält för några fantasyromaner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *