Författarpresentation

Jag fullkomligt älskar att skriva. Långa romaner, korta noveller, kärleksfulla meddelanden, tänkvärda dikter… Ord är fantastiska, och vad man kan göra med dem är ännu mer fantastiskt. Ändå avskyr jag att skriva om mig själv. Inte om vad jag tänker och hur jag resonerar, om mina intressen, passioner och känslor, utan snarare om vem jag är. Tänk saker i stil med CV och personligt brev. Presentationer, kort och gott.

Jag har dock upptäckt något som är ännu värre att skriva. Hur kan något vara värre än att skriva en presentation om sig själv? Jo, att skriva en presentation om sig själv i tredje person. Som på sin höjd får vara några meningar lång, men som samtidigt ska förmedla all relevant information man kan tänka sig. Som ska stå på baksidan av vartenda tryckt exemplar av Avien i hela vårt avlånga land.

Samtidigt som man inte vill verka förmer (hallå, det är Sverige vi pratar om) måste raderna betona vad som gör mig trovärdig och kunnig på mitt område. Det hade varit betydligt enklare att göra om jag var en paleontolog som gav ut en bok om dinosauriefossil. Nu är det istället mitt intresse för genren och skrivandet i sig som står i fokus, något vemsomhelst skulle kunna säga om sig själv.

Författarpresentationen i varje fall skriven. Om den duger eller inte får förlaget avgöra.

Baksidestexten har jag också suttit och pillat med nu i dagarna, och jag tror att vi kommer allt närmre en text som är både beskrivande, säljande och lagom lång. Den får inte lova för mycket, samtidigt som den måste locka. Den får inte vara sprängfylld av adjektiv, samtidigt som den måste vara målande. Den måste hålla samma ton som innanför pärmarna, men får inte avslöja handlingen annat än i kryptiska termer. Och kryptisk älskar jag som sagt att få vara, så baksidestexten var betydligt enklare att få ihop än stycket om mig.

Författarens tack är också på plats. I samma veva passade jag på att tillägna Avien till någon som har betytt väldigt mycket för mig. Personen har påverkat hela Avien, från första till sista sidan. Vem jag talar om kommer ni att få reda på väldigt, väldigt snart.

Jag hoppas att ni har det fantastiskt i vårvädret! Själv börjar jag bli så nervös inför boksläpp att jag vill kräkas…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *