Om Maria

Maria Wälsäter är mitt namn. Jag är en 20-någonting år ung tjej från soliga Karlstad, vars författardrömmar äntligen har blivit verklighet.

Skrivande har alltid varit ett av mina stora intressen. Jag har bloggat av och till sedan tiden innan bloggen blev mainstream, och i slutet av 00-talet arbetade jag som skribent för en lokaltidning. Jag har dock ingen formell författar- eller litteraturutbildning att tala om. Istället är jag utbildad mellanstadielärare med ytterligare ett gäng högskolepoäng i psykologi.

Livet blir dock inte alltid som man har tänkt sig; sedan ett halvår tillbaks arbetar jag istället som säljare i en spelbutik. Gaming och allt som hör spelandet till är en stor passion sedan barnsben, varför jag trivs som fisken i vattnet.

När jag inte förlorar mig själv helt i skrivandet och spelandet lägger jag min tid på vänner, familj och mina befjädrade bebisar Fixie och Plupp, två sjuåriga grå jako. Djur och natur står mig varmt om hjärtat, varför det inte var ett speciellt svårt beslut att sadla om från allätare till vegetarian. Jag äter dock fortfarande sötsaker och snacks på en nivå som troligtvis kan anses hälsovådlig.

Jag är extremt svag för fantasy när det kommer till såväl böcker som film, serier och spel. För mig är det en självklarhet att skriva vad man själv vill läsa, och min debutroman Avien är inget undantag. Boken behandlar ämnen som sjukdom och död, fattigdom, identitet och rasism – och såklart kärlek – i en mystisk och magisk fjärran värld.

Startskottet för Avien smällde av för nästan exakt fem år sedan. Inte långt efter att min mamma hade gått bort i sjukdom fick jag själv ett tungt sjukdomsbesked av mina läkare. Jag började ifrågasätta vem jag är, vart jag står, och vad jag vill göra med mitt liv. Mitt i allt kaos och hjärntrassel växte Avien fram, bit för bit. Berättelsen och karaktärerna materialiserade sig i ord, kapitel för kapitel, och rätt som det var (läs: fyra år senare) så kände jag att ja, mitt manus är så klart som det möjligen kan bli.

Avien är redo att möta världen, och jag likaså.